Tütar küsib - ema vastab💕


August 2018. Naissaarel :)
 

Tere armsad lugejad💕

Tänane postituse mõte sai alguse taaskord kui Soomest Eestisse sõitsin. Mõtlesin, et nii vahva oleks küsitleda oma ema (tema nimi on Leili), kes on minu parim sõber ja suurim toetaja. Teemadel, mis on mulle südamelähedased ja millel tegelikult oleme omavahel peatunud. Soovisin neid salvestada ning omaltpoolt küsida ka küsimusi, mis on jäänud küsimata. Meie suhe on eriline ja väga soe, raskustele vaatamata on see side meie vahel olnud jätkusuutlik, avatud, hooliv, õpetlik ning arenev. Minu ema on minu suurim eeskuju oma siiruses, headuses ja säras. Aitäh, et Sa võtsid aja ja jagasid vastuseid, mida küsisin...see on tähenduslik! Teie armsad lugejad saate ehk aimu, kus on minu juured...ja miks olen selline nagu ma olen :) Kui mina kunagi suureks saan, siis soovin olla täpselt selline ema nagu minu ema on olnud mulle!💕Mõnusat lugemist!

Kes Sa oled?
Olen naine oma mehele ja ema oma lastele.
Natuke isepäine; vabadust hindav, uudishimulik, loomi, lilli ja inimesi armastav, endaga leppimist otsiv, maailma naerusui vaatav.
Mida pead tugeva tütre ja ema suhte saladuseks?
Armastus on tugevus. Usaldus on alustala. Ka kõige raskemal pubeka ajal, vaatamata sellele, et silme eest on must ja laps õudusunenägu kuubis, aitab armastus.
Ole olemas kui sind on vaja. Ole see sein, mille vastu võib kukkuda/toetuda, ole õlg, mille najal võib alati nutta, ole käsi mis paitab ja suu, mis lohutab.
Milline laps ma väiksena olin? 
Ebatavaline, isepäine ja iseseisev, lähedust ja armastust otsiv, kõik oli äärmuses, kas väga hea või väga halb. Tahtsid olla parim .
Kirjelda ühte meeldejäävamat seika minu lapsepõlvest :)
Väike rääkiv kastrul koridoris, käed puusas: kui mina suureks kasvan, siis mina hakkan rikkaks ja ei pese ise nõusid (meil ei olnud siis nõudepesumasinat).
Seda ma küll ei näinud ise, isa kirjeldus, aga väga värvikas: Elasime korteris Metsapargis ja te leidsite venna, koera ja sõbraga suure tsemendi tünni (õnneks tühja), kus kodu mängida. Kui isa teid kätte sai, siis olite kõik ühtlaselt hallid, juuksed pulkas, aga jube õnnelikud.
Vanaema juures Jõgeval oli vabapidamine, ringi said joosta püksata ja pissida iga põõsa alla, kuhu just meeldis. Raplas haldushoone juures (hakkasime just isa töö juurde minema), panid mu juurest jooksu, kükitasid kahe samba vahele ja pissisid sinna samasse suurima südamerahuga.
Mis on Sinu jaoks olnud kõige väljakutsuvam aeg minu eluteel?
Kui ma arvasin, et sul on puberteet läbi ja siis algas PUBERTEET. See oli kompromisside aasta iseendaga, leppimine asjadega, mida muuta ei saa ja pidev püüdmine aru saada, elu õppimine koos sinuga, et saada aru, hirm ehmatada sind endast eemale ja kaotada side. See oli minu muutumise ja arusaamade korrastumise aasta.
Ja teine kord siis, kui läksid oma esimesest peikast lahku.  Peidetud valu, solvumine, sellega toime tulemine. See ehmatas mind tol korral väga-väga.
Mis tundeid Sinus tekitas minu lahkumine kodumaalt? Kuidas sellega toime tulid?
Ma läksin ise nõukogude ajal õppima Moskvasse, astusin ülikooli, vanematele ütlemata, nad said sellest teada, kui mul oli positiivne vastus käes.
Ma teadsin, mis see on, ma teadsin, mis on selle väärtus ja mul oli väga-väga hea meel, et sa otsustasid minna maailma avastama.
Sinu lahkumine kodust sai alguse juba siis, kui sa läksid Tartusse õppima, ma teadsin siis, et nüüd nii jääbki, sinu iseseisev elu on alanud!  Sinu üsna varajane kodust ära minemine andis meile selle, et me ei klammerdunud üksteise külge, meist said sõbrannad, me saime jagada kogemust ja meil oli palju, mida üksteisele rääkida.
Kas on midagi, mida teeksid praegusel ajal teisiti? Õppetunnid elust enesest. 
Ma ei tea, mida teeksin teisiti, ma tegin siis, nagu süda ütles ja teeksin praegu ka.
Kui, siis ehk lahti laskmine. Kippusin ehk kohati laste eest vastutust võtma kui seda ei olnud vaja ja vahel võtsin asju liiga tõsiselt ka.
Kuidas oled toetanud iseenda arengut vaimselt, emotsionaalselt ja füüsiliselt? 
Ma olen kõige rohkem õppinud oma imelistelt lastelt, tänu neile ei ole minu südamest kadunud mõisted piiritu armastus, omakasupüüdmatu sõprus, siirus, otsekohesus, andestus.
Tänu Holistika Instituudis õppimisele olen saanud endaga tunduvalt suuremaks sõbraks, lasknud minna hinnangutel, hirmudel, häbidel ja õppinud elama südamega. Ma tean täna, mida tähendab tegelikult lause ja tean, et nii ongi: muuda ennast ja maailm muutub koos sinuga!
Ma olen uudishimulik, mind huvitab maailm ja inimesed, uued paigad ja uued kogemused.
Mida tähendab emaks olemine Sinule? 
See on hingesoojendavalt mõnus segu vastutusest, piirideta armastusest, andestamisest. Lahti laskmisest, pidevast õppimisest, uhkusest, hingevalust ja liblikatest kõhus.
On sul ettepanekuid teistele vanematele, kuidas toetada oma last?
Armasta oma last sellisena nagu ta on, lase tal olla ja avastada, toeta ja ole olemas kui ta vajab seda, lase tal kukkuda katki oma põlved, aga ole see, kes aitab need terveks ravida. Kallista ja kiida, toeta ja armasta! Armastust ei ole tõesti kunagi liiga palju.

Musimopsud :)

Armastusega,

Leili & Jane💗

Comments