Aeg lendab, lendab jaa :)
Tere mu armsad lugejad,

täna on vapustav õhtu, sest hetk tagasi nägime me virmalisi ka Oulus. Imeline!  Sellistel hetkedel jõuab kohale ikka ja jälle tõdemus, kui vedanud meil on. Inspireerituna sellest ilust otsustasin ka Teile kirjutada.
Loomulikult lume sulamisest ma ei saa rääkida ning talv on ja ilmselt jääb pikemaks ajaks mind siin saatma. Külmakraadid olid vahepeal lausa üle -25 ja iga kord tunnen ma end siis kui kõndiv pingviin, kes püüab kuidagimoodi oma teekonna käidud saada. Kuna mu jalanõudel ka muster on hakanud ajaga kahanema, siis on kõndimine lausa päris ekstreemne ettevõtmine. Kuid kukkumine ei ole häbiasi, tuleb vaid üles tõusta ja edasi liikuda :)
Hea on tõdeda, olen saanud tagasi oma motivatsioonikrati, kes vahepeal mind hülgas. Ilmselt oli tal vaja natukene puhata minust ja tulla värske ja paremana tagasi. Praegu saame päris hästi läbi :) Kooliasjad sujuvad tulemustega ja see on minu jaoks hetkel kõige olulisem. Töögrupid on vahvad ja minu pisikene ja peidetud eesmärk on alati, et õppimine peab olema lahe! Sellel korral, siis motiveerisin meie töögruppi pärast tööd tegema videot, kuidas ma esmakordselt sööme lagritsajäätist :D Mida kohalikud armastavad ja teised rahvused siis mitte nii meeleldi poodi ostma ei jookse. Oi,oi millised emotsioonid ja näod! Südamest loodan, et üsna pea saan seda ka Teiega jagada. Mul on nii hea meel, et kõigile ka mõte meeldis ja mulle tundus, et see töötas vägagi motiveerivalt :)
Siis otsustasin ka esmakordselt eelmine nädalavahetus külastada kohalikku omasooliste austajate lokaali :) Ihihiii, oli see vast elamus :D Teekonnal haarasin kaasa ka oma türklasest sõbranna, et väheke julgem olla on, sest poistel olid seal omad eesmärgid. Peab tõdema, et väga lahe oli! Tõdesin taaskord, et maailm on suur ja lai ning inimesed on erinevad. Kus läheb normaalsuse piir? Usun, et see on igaühe enda mõtlemises ja raamides enamasti kinni. Kuna minu soov on siin elus toetada lapsi kui ka noori, siis sellest tulenevalt soovin olla kursis reaalse eluga. Oma mullist välja hüpatates ja tajudes maailma sellisena nagu see on. Huvitav. Meil oli seal üsna turvaline, sest ükski noormees meist huvitatud ei olnud :D Enamasti neiud hoidsid omaette ja väljakutsuvalt ei käitunud. Seal olles tekkis mul vaid mõte, et milline piin võib olla inimesel olla kehas, kus ta ei soovi olla. Meie aga Nur'iga nautisime õhtut ja tantsisime nii kuis jaksasime ja väga lahe oli! :) Mõtlesime, et ehk teeme lausa klubikaardi :D Ihihii :)
Rõõm on ka teatada, et kaks minu soome keele õpilast kandideerisid Tartu Ülikooli. Jeeeeeei :) Meil oli eile üheskoos ka super vahva filmiõhtu. Näitasin neile meie klassikat "Nukitsamees" ja "Siin me oleme"... halleluuja! Suur,suur aitäh Jaanikale, kes oli nõus mulle filme laenutama. Võtsime õhtu sõnaga kokku - huvitav. Nukitsamees oli esimene lastefilm, kus ma reaalselt nutsin ja oma lastele ma seda kindlasti ei näita :D Las kasvavad! Soomlased ütlesid, et ilmselt Muumide kõrval oleks Nukitsamees kui õudusfilm :D  Igatahes on meil nüüd filmid vaadatud ja üheskoos ka kokatud. Nendega rakendan samuti õppimist, kus läbi tegevuste keelt praktiseerime.
Meil oli ka ühine õhtusöök eelmine nädal meie Kummy sõbra Joonasega, kes kutsus meid enda juurde. Ta nägi nii palju vaeva ja see oli äraütlemata armas. Huvitav on see, et meil tekkis diskussioon rassisimi teemal. See on keeruline teema ja mitmete arvamustega ja ütlen ausalt, et mul ei ole kindlat seisukohta selles maailmas. Ma austan inimest, kui inimene austab mind. See on minu jaoks peamine. 
Teemaks tulid ka muidugi palgad ja olukorrad erinevates riikides. Jah, see on valus teema meile kõigile ja üsna tuline. Meie Soome sõber oli arvamusel, et Soomes on asjad halvasti, aga õhtu lõppedes mõistis ta, et tal on tegelikult vedanud. Sakslane oli ka üsna positiivsel seisukohal ja tuleviku osas kindel. Mina, poolakad, kreeklased, slovakid, ungarlased nii rõõmsate nägudega ei olnud. Samas istudes ja kuulates neid rääkimas, mõistsin, et tegelikult see, mis meil hetkel toimub Eestis on siiski muutumine ja püüdlus paremuse suunas. Soovin vaid südamest, et see liikumine on rahvast arvestav, positiivne ja avatud ja mitte väga pikk protsess. Väga tore õhtu oli ja pani nii mõnegi meist mõtlema.
Olen siin ka nüüd leidnud endale vahva tüdrukute kamba, kellega oleme lähedased ja nüüdeks ka üksteise usalduse võitnud. Minul võtab see paratamatult pisut rohkem aega, sest olen oma pisikeses maailmas palju selles valdkonnas haiget saanud. Seljataga on ka ühine veiniõhtu, kus paraku meie kõige suurem tantsulõvi  Nur ei jõudnudki peole. Otsustas minu asemiku kasuks :) Olgem ausad neljast kolm on ka siiski hea tulemus :) Selle kõige juures on nii naljakas see, et eelnevalt arutlesime üheskoos Türgi meeste üle. Meile kõigile tundub, et nad ei austa Euroopa naisi. Siinkohal ma ei üldista... kuid nii me paraku tunneme. Ja halleluuja... Jane siis tantsib,tantsib ja kelle otsa koperdab - türklase :D Kes nüüd imekombel on saanud kätte mu numbri ja saadab mulle armastust täis sõnumeid :D Olen ikka ütlemata VÄGEV naine, et suudan mehe 2-3 tunniga end armastama panna :D Midagi ei ole öelda :D Olen üsna ironiseeriv siinkohal, kuid minu kogemused peamiselt ei ole olnud positiivsed nendega. Kuigi mul on maailma parim sõber Gani Saksamaal, kes on pärit Türgist. Sellepärast ma siinkohal ei üldista! :) Eks päikene mõjub neile lihtsalt teistmoodi, kui meile, kellel seda praktiliselt üldse ei ole ja kõik muu, mis puudutab kultuurilisi erinevusi :) 
Nii siis ongi, et vahva on ja ma püüan õppimise ja elu nautimise hoida tasakaalus. Muidu saab minust vastaseljuhul koiliblikas, kes lendab raamatukaane vahelt teise vahele. Te ei kujuta ette, kui suur raskus on minu jaoks lugeda akadeemilisi ja teoreetilisi tekste ja raamatuid :D Uuuuh... olen nii mõnigi kord magama jäänud :( Kuid olen võtnud end kokku ja siiski iseendaga võideldes tekstid ära lugenud. Kindlasti on siinkohal oma osa ka keelel, aju töötab nii kuis jaksab, et tekstist aru saada, kuid on hetki kus ajukene jääb võitluses alla. Ei ole hullu, siis ma tavaliselt küsin endalt targematelt :)
Igatahes nii minuga on...lumiselt, motiveeritult ja hetkel rõõmsalt.
Ma tean aga, et hetkel on minu sõprade seas inimesi, kes ei tunne end kõige paremini. Elu on saatnud nende teele proovikive, mille ületamised võivad vahel tunduda võimatud. Ma loodan, et Te loete mind. Soovin öelda, et palun olge tugevad, täis tahet ja eneseusku. Takistused on selleks, et need ületada. See võtab aega... nagu kõik siin maailmas, kuid kõik on ületatav. Ma saadan Teile suured ja soojad kallistused.Armsad lugejad nüüd ma lähen unedemaale. Homme on mind ootamas järjekordne soome keele test.

Kallid Teile ja saadan palju soojust Teie südametesse.

Teie Jane
Minu eesti keele õpilased - Cheng, Jukka ja Mikko :)


Comments